Počinje kontrola rada 32 fakulteta

Da bi dobili dopusnicu za daljnji rad, fakulteti moraju imati predavanja za najviše 70 studenata po grupi

Prema rezultatima ankete koje je u srijedu objavio Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, čak 73 posto nastavnika
osnovnim problemom sveučilišne nastave smatra prevelik broj studenata na predavanjima. Gotovo 20 posto njih navelo je kako drže predavanja za između 100 i 200 studenata.

Paralelno s objavom rezultata ankete, ovih dana počela je i stručna procjena rada fakulteta. Evaluaciju provodi Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje koje, uz ostalo, provjerava imaju li fakulteti za upisan broj studenata odgovarajući prostor. Evaluacija uključuje i detaljno »češljanje« dokumenata, provjeru potrebnih studentskih mjesta u predavaonicama, optimalnu opremljenost fakulteta računalnom tehnologijom, broj nastavnika i asistenata, ali i provjeru »detalja« poput dostupnosti potrebne literature u fakultetskoj knjižici ili postojanja web stranica putem kojih nastavnici komuniciraju sa studentima.

Tijekom godine provjera će se obaviti na 32 fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, veleučilišta u Karlovcu, Požegi, Rijeci, Velikoj Gorici i Zagrebu te visokih škola u Zagrebu, Višnjanu i Zaprešiću. U svakoj od tih ustanova određeno vrijeme – po nekoliko dana ili tjedana – provest će po pet članova stručnih povjerenstava, koja čine sveučilišni profesori ili znanstvenici s instituta te studenti. Ako fakultet ili visoka škola u danom roku ne ispravi zamjerke stručnoga povjerenstva, slijedi uskraćivanje dopusnice za rad, odnosno gašenje studijskog programa ili cijele ustanove.

Da bi dobili dopusnice za daljnji rad, fakulteti i visoke škole moraju zadovoljiti zadane kriterije, a jedan od onih koji bi nekima od njih na vrat mogao navući probleme upravo je broj upisanih studenata. Prema novim kriterijima, fakultet je vodio primjerenu upisnu politiku ako je u stanju organizirati predavanja za najviše 70 studenata po grupi. Grupa studenata na seminarima ne smije biti veća od 30 polaznika, a grupa za praktične vježbe (laboratorijska, klinička, terenska ili ostala) ne smije imati više od 20 studenata po nastavniku. Mentorsku poduku jedan nastavnik u turnusu može organizirati za najviše tri studenta.

Fakultet ima dovoljan broj zaposlenih nastavnika i asistenata ako barem trećinu nastave izvodi s vlastitim kadrom (bez gostujućih profesora, odnosno profesora-putnika). Pritom jedan kabinet u pravilu ne bi smjelo dijeliti više od dva nastavnika, odnosno ne više od tri asistenta i znanstvena novaka.

Pri sastavljanju vrednovanja, stručna povjerenstva moraju dati mišljenje je li pojedini studijski program na razini najnovijih znanstvenih spoznaja, usklađen s nacionalnim prioritetima i potrebama profesionalnog sektora, usporediv s programima u zemljama EU-a. Ako ocjena nije pozitivna, ministar znanosti uskraćuje dopusnicu, a studenti prelaze na drugi studij ili fakultet.

(Mirela Lilek , Vjesnik)