Bašić: Neki fakulteti opet bezrazložno podižu školarine

Sve je poskupjelo pa mogu i školarine! Očito se tom logikom vodilo devet zagrebačkih fakulteta čiji će studenti od iduće jeseni za godinu studiranja morati izdvajati od “skromna” dva do nevjerojatnih 250 posto veće svote.

Naravno, ako njihovi prijedlozi o poskupljenju prije toga prođu sjednicu Senata Sveučilišta 25. ožujka. No, sudeći prema dosadašnjoj praksi, većini školarina inflacija “ne gine”.

Razlika 5000 kuna
A žrtve će biti studenti matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), grafike, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, šumarstva, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, ekonomije, prava, Filozofskoga i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, na kojem bi godina studiranja na smjeru tekstilna tehnologija i inženjerstvo umjesto dosadašnjih 2000 kuna stajala čak sedam tisuća.

Upisna kvota – izlika
– Neki fakulteti školarine su povećali potpuno bezrazložno. Primjerice, pravo, koje je i lani cijenu školarina podiglo s pet i pol tisuća kuna na čak sedam, a sada predlaže dodatno povećanje cijene za 700 kuna – ogorčen je Krešimir Bašić, predsjednik Studentskog zbora. Smeta mu, dodaje, i to što je dekan prava Josip Kregar lani pravdao poskupljenje manjim upisnim kvotama koje je, kaže, smanjio za samo 12 mjesta.

– Istina je da želimo povisiti školarine zbog inflacije, ali smo isto tako predložili da socijalno najugroženiji studenti ne plaćaju ništa – kaže dekan Kregar. Drugo povećanje školarina u godinu dana predložio je i Filozofski fakultet, doduše, oba puta po 500 kuna pa bi po novom prijedlogu školarina na tom fakultetu stajala 6500 kuna.

Nije logično i poskupljenje školarina za studente matematike na PMF-u s obzirom na to da iz godine u godinu opada interes za taj studij. Ondje bi studenti za preddiplomski studij i dalje plaćali 5500 kuna, ali bi godina na diplomskom studiju stajala 8000 kuna.

(Petra Maretić Žonja, Večernji list)