Bašić:Cijena nafte uzrokuje rast školarina?

Zbog odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu da povisi školarine na fakultetima, svih šest nacionalnih sindikalnih središnjica stalo je uz Studentski zbor i usprotivilo se ovakvim odlukama. Dosad je sedam zagrebačkih fakulteta najavilo povećanje školarina za 300 do 2500 kuna, a sindikati se pribojavaju da će i ostali fakulteti povisiti školarine.

Predsjednik Studenskog zbora Krešimir Bašić naveo je niz nelogičnosti u poskupljenju studiranja, od toga da se opravdava rastom cijena nafte, do toga da se radi o minimalnim poskupljenjima za koja nije jasno kako će pokriti troškove fakulteta. Nelogičnosti mu nisu uspjeli objasniti ni dekani ni rektor Aleksa Bjeliš.

Njegovo rješenje sadašnjih problema je nacionalni model školarina, na kojem će surađivati sva sveučilišta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Studentski zbor i studenti.

Svi su dekani digli ruku za povećanje školarina

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata usporedio je sadašnju situaciju u školstvu s onom u zdravstvu.

– Poskupljenje školarina znači građane prvog i drugog reda. To je situacija u kojoj mi moramo reagirati – izjavio je Sever na konferenciji za novinare.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti naglasio je da su na sjednici Senata na kojoj se odlučivalo o poskupljenju, samo dva predstavnika sindikata i studenti bili protiv, dok su i dekani fakulteta koji zasad ne podižu školarine pristali na povećanje, a Ribić ističe kako se ‘može pretpostaviti zašto’.

Stjepan Kolarić iz UNICRO-a ponovio je da su školarine u Hrvatskoj već sada najviše u Europi i da 52 posto hrvatskih studenata plaća školarinu, a premijer Sanader oglušio se na njihove zahtjeve da spriječi rast školarina, samovolju Sveučilišta i uvede jedinstveni model financiranja studija.

Link na video

(Javno.hr)