Čarobna formula za školarine

8. travnja – Senat Sveučilišta u Zagrebu pronašao je način da se izbjegne povećanje školarina za sljedeću akademsku godinu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u sklopu proračuna zagrebačkog Sveučilišta osiguralo je potreban iznos za materijalne troškove poslovanja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ponovio je kako je Ministarstvo najavilo da će doći do preraspodjele u proračunu te će se tim sredstvima pojačati fond za poslovanje Sveučilišta. Senat će, dodaje Bjeliš, u roku od tjedan dana napraviti detaljnu kalkulaciju i preraspodjelu novih sredstava tako da se školarine za ovu godinu neće povećati, osim možda neznatno na najavljenim fakultetima prava, ekonomije i političkim znanostima. No dodaje kako to neće biti ni blizu najavljenim iznosima.

Predsjednik Studenskog zbora Krešimir Bašić pozvao je i Ministarstvo i Sveučilište da već sutra krenu u izradu novog modela školarina kako se priča ne bi ponovila.

Državni tajnik za visoko obrazovanje i međunarodnu suradnju Radovan Fuchs istaknuo je kako je "čarobna formula ta što su u direktnom dijalogu s rektorom bolje rasporedili dio državnog proračuna koji se odnosi na Sveučilište".

Prema nekim procjenama, time što se našao novac kako se školarine ne bi povećale, oko 10 tisuća studenata je spašeno i moći će nesmetano nastaviti studiranje.

Naime, povećanja između 300  i 2500 kn najavilo je deset od 33 fakulteta Zagrebačkog sveučilišta. Najveća povećanja najavili su PMF, Arhitektonski, Grafički, Tekstilno-tehnološki i Fakultet političkih znanosti.

(HRT)


::naslovnica…
Križni put za studente
::studentski zbor…
Dobrodošli na nove stranice Studentskog zbora!!!