4. Velesajam kulture ili Festival budućnosti!

Od 13. do 16.12.2007. u svim poznatim, ali i široj javnosti nepoznatim prostorima STUDENTSKOG CENTRA u Savskoj 25 dogoditi će se Festival budućnosti!

Prije 50 godina izboren je i osnovan Studentski centar u Zagrebu, a njegovu veliku rođendansku proslavu započeli smo 12. prosinca 2006., na otvaranju 3. Velesajma kulture.

Nakon prošlogodišnjeg istraživanja prošlosti SC-a i velesajamske plovidbe kroz vrijeme, ove godine pod sloganom 2.50 SC-a ili drugih 50 godina Studentskog centra okrenuli smo se budućnosti, pokušavši predvidjeti što će se u idućih 50 godina događati u umjetnosti, kulturi, znanosti, SC-u i društvu općenito. Pripremajući 4. Velesajam kulture okupili smo mlade kreativne snage iz Hrvatske i inozemstva i pripremili niz suludo maštovitih projekata, a čiji autori, možemo kratko reći, već briju svoju budućnost.

Već tradicionalno, 4. Velesajam kulture objedinjuje sva područja stvaralaštva i svojim vas programom vodi od sobe do sobe; s predstave na projekciju, s koncerta kroz muzej do predavanja, vozi vas brodociklom s performansa preko plutajućeg stadiona do likovnog ateljea, skate parka ili tek niknute montažne kopije Sarajevske Galerije 10m2 na istočnom ulazu SC-a koji one malo bolje upućene ili pustolovne već godinu dana prečacem vodi do Vodnikove, KSET-a i/ili Filozofskog fakulteta.

Festival budućnosti (ili 4. Velesajam kulture) traje 4 dana, od 13. do 16. prosinca 2007., u svim prostorima Studentskog centra, uključujući i neke nove za koje, vjerujemo, još ne znate da postoje…

Kulturni meni budućnosti poslužujemo svakog dana od 17 sati, a konzumacija je i ove godine potpuno besplatna. Pozivamo vas da zajedno s nama prošetate tunelom budućnosti, ispratite prošlost ali i dočekate budućnost!

4. Velesajam kulture ove godine se u promišljanju umjetnosti i društva budućnosti udružuje s festivalom Ekstravagantna tijela koji počinje i završava samo dan ranije, 12.-15.12.2007. pa će svi posjetitelji i ljubitelji Velesajma koji prate naše službene stranice (www.sczg.hr) biti u prilici rezervirati svoju besplatnu ulaznicu i vidjeti performerska propitkivanja umjetnika koje u SC – Teatar &TD i Galeriju SC dovodi udruga Kontejner. Biro suvremene umjetničke prakse, poznatiji jednostavno kao Kontejner, u suradnji s Kulturom promjene predstavljaju intermedijalni i interdisciplinarni događaj koji se bavi temom invalidnosti kao političkim i socijalnim problemom cijele regije. Umjetnici čiji radovi će biti prikazani na festivalu su i sami invalidi, a svoja tijela koriste u performansima, fotografiji ili filmu kako bi progovorili o svojim tjelesnim potrebama, pa će tako nastupiti Mat Fraser, Alison Lapper, Lisa Buffano, Bill Shanon i mnogi drugi.

Potaknut osnivanjem Ureda za invalide u bliskom susjedstvu i svojom odrednicom – budućnošću, Velesajam kulture ove godine skače u akciju i djeluje pa će 12.-16.12.2007. u svim prostorima Studentskog centra biti konstruirani i postavljeni montažni prilazi prilagođeni osobama s invaliditetom.

Kako govori svojim podnaslovom, ovogodišnji Velesajam zaista MISLI, BRINE, ali i ono najbitnije GRADI za budućnost, pa će osim prilaza negdje u isto doba niknuti i novi izložbeni prostor: replika Sarajevske Galerije 10m2, koju su u Sarajevu osnovali francuski umjetnici Claire Dupont i Pierre Courtin, a uz pomoć prijatelja, donatora i ekipe Kulture promjene i Velesajma kopi-pejstat će je na sam istočni ulaz SC-a koji je svakodnevno (7-21h) otvoren za javnost još od 3. Velesajma kulture, u prosincu 2006. godine. I umjesto da kaže dosta, ovaj festival budućnost reći će JOŠ i adaptirati i otvoriti 3 staro – nova prostora sve do sada tajanstveno izgubljena ili možda samo nevidljiva u trokutu Savske 25. U tom projektu iznenađenja pomoći će nam Skejterski kolektiv grada Zagreba, velikodušna firma Warehouse, graffiti umjetnici i slikari, te zvučni pokloni dragih prijatelja

Okosnicu likovnog programa 4. Velesajma kulture svakako čini projekt Kiborgezija, postavljajući aspekte znanstvene fantastike i cyberkulture u kontekst društvenih promjena uvjetovanih tehnologijom, mobilnošću, postkolonijalizmom i globalizacijom. Kiborgezija kroz niz predavanja, tribina i radionica s umjetnicima istražuje poziciju ljudskog u cyberkulturi, odnose između umjetne i prirodne inteligencije, te društveno-političke kulturne značajke tehnoloških utopija i distopija. Osim cyberkulturom, likovni velesajamski program bavi se i budućnošću samog prostora SC-a te u Zagreb dovodi diplomske radove i promišljanja njemačkih studenata arhitekture i njihove neopterećene i kreativne vizije Savskog trokuta. Naravno, i ove godine izložit ćemo selekciju radova pristiglih putem likovnog natječaja na temu «budućnost», te tako predstaviti još jednu generaciju mladih umjetnika.

Kao i svake godine u organizaciji kreativne kuće PRODUKCIJA! a uz potporu Kulture promjene, lansirat ćemo MARATON KRATKOG FILMA 2057! koji svake godine ima sve više i više zaljubljenih poklonika brzog ali malogdje tako kreativnog snimanja kratkih filmova koji iz samo njima poznatih razloga, jer nagrada nije novčana, pa je motivacija prije ljubavna, odluče probdijeti 3 dana, tj. 72 sata, ili 259200 sekundi za budućnost jedinstvene prilike viđenja svog nisko budžetnog filma na velikom platnu najvećeg hrvatskog ne-multipleks kina.

Glazbeni će program svake večeri u polukružnoj dvorani Teatra &TD i u Klubu SC a u suradnji s klubom KSET predstaviti niz umjetnika koji se mahom bave istraživanjima zvukova, snimanjem zvukova iz prirode i društva shvaćajući ih tek kao sirovi materijal, čijom upotrebom i transformacijom realiziraju svoje glazbene ideje. Predstavit ćemo autore koji koriste stare melodije i audio zapise, dodaju slike, videa ili kao instrumente koriste mobilne telefone, mp3 playere i daljinske upravljače. Pripremamo i zabavno-plesni program: SF karaoke, buvljak budućnosti, plesaonice i glazbu po svim prostorima SC-a pripremljenu u kreativnoj kuhinji Radija SC, Muzičkog salona i ekipe iz KSET-a.

(Studentski centar)