Profesori s PMF-a u ulozi Harryja Pottera

Harry Potter najpoznatiji je čarobnjak na svijetu, no sigurno se ne zna da jednako dobri, ako ne i bolji čarobnjaci rade na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF). Tamo je jučer održana predstava "Čarolije u kemiji" koju izvode profesori i asistenti s fakulteta.

Zanimanje za studij kemije opada, pa su kemičari iskemijali nešto domišljato.

– Djeca imaju strah od kemije. Kako bismo je učinili popularnijom među njima, smislili smo predstavu prilagođenu nižim razredima osnovne škole  objasnio je Davor Kovačević, docent na PMF-u.

Točno u deset sati sve je bilo spremno za magiju. Uzbuđeni đaci OŠ Vrbani i OŠ Josipa Račića nestrpljivo su čekali što će se dogoditi u mračnoj dvorani  areni. Uz lupanje koje je izmamilo vrisak i strah, pojavio se crni čarobnjak i štapićem upalio zeleni plamen.

– Ako ne znate što je kemija, doznat ćete danas  vikao je Nenad Judaš, profesor kemije koji je jučer postao strašan čarobnjak. Uz pomoć asistenata i magične knjige čudnog pisma izvodio je zadivljujuće čarolije.

Dok je vještica Sanja stvarala crne zmije od smjese pijeska, šećera i alkohola, svuda su uokolo praskali divlji vulkani iz kemijskih tikvica.

– Ideš! Još, još!  urlala su oduševljena djeca vireći kroz dim eksplozija i vatre.

Koliko im magija leži, đaci su i sami mogli probati. Mijenjanje boja tekućina međusobnim miješanjem i rastezanje špageta od stakla na vatri išlo im je od ruke, a zainteresiranima za čiribiranje nije bilo kraja.

– Postat ću kemičar, to je odlično! Najbolje je ono kada tekućine miješanjem mijenjaju boju  oduševljen je bio budući kemičar

Antonio Špoljar, učenik 3.b OŠ Vrbani. Antonijev razredni kolega Borna Brkić rekao je:  Ovo je bolje i od Harryja, ali čini mi se jako teško. Radije ću biti arhitekt!

Obilaskom laboratorija i upoznavanjem s kolonijama bakterija kvasca završio je magičan posjet, a da su nešto naučili, dokazuje i diploma na kojoj je ime svakog djeteta koje je jučer postalo mladim kemičarom.

Slična predstava priprema se i za starije đake koji su kemiju već upoznali.

(Večernji list)