Fizika i kemija – hit na kazališnim daskama

Došli su one koji nemaju pojma o znanosti uvjeriti da to nije tako, a to su učinili bez ijedne riječi. Britanska je to skupina Science made simple koja je jučer u Kazalištu mladih (ZKM) izvela svoj performans “Znanost pred vašim očima”.

Cilj je nestašne izvedbe zainteresirati mlade za znanost i potaknuti ih da promatraju svijet oko sebe. To su Britanci jučer pokušali sa zagrebačkim, riječkim i osječkim srednjoškolcima koji su do posljednjeg mjesta popunili dvoranu.

Publika je bila probrana, a to potvrđuje Matea Ugrinec, učenica osječke gimnazije, koja kaže:

– Nismo došli svi, profesori su odabrali samo najbolje u kemiji i fizici.

Na pozornici glumci, a u stvarnosti znanstvenici, Debbie Syrop i Gareth Smith, postavili su si težak zadatak: tristotinjak mladih zabaviti pokusima o kojima, kako đaci kažu, sve znaju.

O longitudinalnim i transverzalnim valovima mali su fizičari učili u školi, ali kako zabavno izgledaju kada obojeni šarenom svjetlošću titraju na velikom platnu izazvani njihovim pljeskom i smijehom, nisu imali pojma. Kuhanje graška teško je učiniti lijepim, ali Garethu i Deborah i to je pošlo za rukom. Zelene bobice koje ključaju u vodi u fizici su konvekcija koju uzrokuje toplina. No, kada im se doda glazba, smijeh i zeleni baloni koji lete dvoranom i grašak izgleda spektakularno.

Dimni kolutovi, vrtlozi, igra svjetlosti  krhotina slomljene čaše, uz odličnu muziku koju umjetnici proizvode miksetama na pozornici izazivale su salve veselja.

Da je predstava opravdala cilj potvrđuje Vedran Vulić učenik zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga: – Sve to znam u teoriji, ali nikada ne bih pojavu grananja povezao istodobno sa žilicama u oku, krošnjom drveta ili korom dinje! Fizika je doista svuda oko nas.

Umjetnici su došli na poziv British Councilu, a jučer su izveli tri predstave. Već danas odlaze u Izrael oduševiti neke nove klince, pa tko je uživao, uživao je.

(Večernji list)