Studenti zadarskog sveučilišta: “Želimo normalne cijene i toplu vodu u Studentskom domu!”

Danas u 11 sati održan je prosvjed stanara Studentskog doma i udruge AKSTU. Više od sto studenata ispred okupilo se ispred zgrade Rektorata noseći transparente i praveći galamu sa zviždaljkama. Na transparetnima je, između ostalog pisalo: "Želimo normalne cijene i toplu vodu u Studentskom domu!", "Znanje nije roba!" itd.

Glavni razlog prosvjeda je, kako kaže predsjednik udruge AKSTU Željko Primorac, drastično poskupljenje stanarine u Domu. Isto tako, studenti zamjeraju upravi Sveučilišta odlučivanje iza njihovih leđa te odbijanje rektora dr. sc. Ante Uglešića da točku o poskupljenju ponovno stavi na dnevni red Senata.

Naime, predstavnici stanara Doma i AKSTU su poslali rektoru zamolbu u kojoj se traži da Senat ponovno razmotri poskupljenje stanarine. Studenti kažu kako je postojao usmeni dogovor da će ta točka dospjeti na dnevni red, no od Rektorata su dobili odgovor kako se o tome već raspravljalo te da "Senat nije pijaca gdje će se cjenkati oko visine stanarine".

Željko Primorac kaže kako je pravo svakog građanina da se obrati izvršnoj vlasti, u ovom slučaju studenta Senatu Sveučilišta, te da je rektor svojim studentima to pravo samovoljno ukinuo. Jedna od poruka prosvjednika je bila kako se o studentima ne smije odlućivati bez konsenzusa sa tim istim studentima, ukazujući kako se sporna odluka o poskupljenju donijela u srpnju kad nije bilo studenata na Sveučilištu.

Na tvrdnje kako je 300 kuna razumna cijena, Primorac odgovara kako jedan dio stanara doma živi isključivo od 700 kuna stipendije te kako je njima razlika između 130 i 300 kuna ogromna.

Željko Primorac kaže kako je pravo svakog građanina da se obrati izvršnoj vlasti

Jedan od vodećih AKSTU-ovaca, Branko Radonić, izjavio je kako se jedna osoba ne smije poistovjećivati s institucijom te da i izvan Rektorata postoji Sveučilište. Prosvjed je trajao sat vremena, a zadnja poruka i upozorenje mjerodavnima bila je da će se sve ponoviti za sedam dana ako ne bude znakova dobre volje od strane uprave Sveučilišta.

Služba za odnose s javnošću Sveučilišta je još prije prosvjeda poslala priopćenje za javnost u kojem se Uprava ograđuje od tvrdnji prosvjednika, te opovrgava njihove optužbe. O cijeloj problematici i događajima koji su doveli do prosvjeda eZadar.hr izvještavao je proteklih mjesec dana. 

(eZadar.hr)