Priopćenje povodom napada na dalmatinske studente u Zagrebu

S obzirom na trenutno aktualne događaje povezane s nedavnim napadima na dalmatinske studente u Zagrebu od strane pojedinaca, Udruga studenata grada Splita – krovna organizacija koja okuplja splitske studente na Sveučilištu u Zagrebu – odlučila se javnosti obratiti sljedećim priopćenjem u kojem će iznijeti i elaborirati svoje stavove o spomenutom, ali i ostalim sličnim slučajevima u kojima žrtvama nasilja postaju osobe koje su se jednostavno našle „na krivom mjestu u krivo vrijeme“.

Naime, u ovom se konkretnom slučaju radi o situaciji u kojoj su napadnuti studenti prolaznici  koji ni na koji način direktno nisu bili povezani s glavnim, odnosno navijačko-rivalskim povodom napada. Njihova se „krivica“ nalazila u govorenju „pogrešnim“ naglaskom, pa su sukladno tome i etiketirani kao „neprijatelji“ – mada nisu posjedovali niti provocirali za takvu „etiketu“ potrebnom ikonografijom, što nas dovodi do situacije u kojoj se postavlja pitanje po kojim se kriterijima običan građanin može osjećati sigurnim i zaštićenim u glavnome gradu vlastite domovine. Nažalost, takvi su slučajevi dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost – bilo ih je prije, a na nesreću bit će ih i još – no, dokle je potrebno ići da bi se mogla podvući crta i stati na kraj stradanjima onih nedužnih, koji su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi „neprijatelja“ i „rivala“.

Dalmatinski, a tako i splitski studenti nemaju drugu domovinu doli Republiku Hrvatsku niti drugi glavni grad osim Zagreba – u koji su samoinicijativno i iskreno došli kako bi akademski i iskustveno napredovali, te na taj način oplemenili ovu našu četiri-milijunsku zajednicu, koja je premala da bi si dozvolila dodatne interne podjele i cijepanja na regionalnoj razini po modelu „tko nije s nama, taj je protiv nas“. Sjetimo se samo žara zajedništva kada zajedno gledamo nogometnu reprezentaciju i kada više nije važno tko je sa juga, tko sa sjevera, a tko sa istoka – tada su nam misli usmjerene samo u jednome smjeru jer smo tek tada svjesni da smo jedno i da pod našim grudima u istome taktu kuca isto obojeno srce.

Udruga studenata grada Splita uvijek će se boriti za postupno smanjivanje i konačno nestajanje medijski nametnutog antagonizma između sjevera i juga, koji posljedično dovodi do situacije u kojoj se južnjak ne bi trebao osjećati sigurnim na sjeveru i obrnuto. Kao prilog spomenutoj tvrdnji navest ćemo primjer iz vlastitog višegodišnjeg  djelovanja u Zagrebu koje je prožeto međusobnom suradnjom sa preko 20 studentskih zavičajnih udruga iz cijele Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, koje su sebi za cilj stavile rad u službi studenata i akademskog društva uz naglašavanje zajedništva i kolektivnog identiteta, koji je – prema našem zajedničkomu mišljenju – presnažan i prevažan da bi se pred njim zatvarale oči i dopustilo da ga se bezdušno lomi – a to je upravo to do čega prije spomenuti nametnuti antagonizam i dovodi.

Stoga apeliramo na sve – od službenih institucija, preko medija, pa sve do svakog pojedinca ponaosob – da se zajedno uključimo, podignemo svjesnost i konačno shvatimo da smo navezani jedni na druge, te da jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo. Ako smo toliko puta mogli biti složni, zašto si sada dopuštamo da među nama nepotrebno raste sjeme mržnje koje nas kao zajednicu razara? Zapitajmo se svi individualno da li je u ovoj našoj površinski maloj državi dovoljno da „pogrešan govor“ trajno obilježi jedan mladi život, koji se s najboljom namjerom i bez fige u džepu došao razvijati tamo gdje je smatrao da je to najbolje po njega?

Zaključno, Udruga studenata grada Splita – zajedno sa ostalim studentskim organizacijama koje su supotpisnice ovoga priopćenja – najstrože osuđuje ovaj i sve slične događaje koje rezultiraju bilo kakvim nasiljem, a poglavito onim koje je usmjereno na one koji se etiketiraju „neprijateljima“ isključivo zbog porijekla. Smatramo kako je tragično da naši roditelji čitajući novinske članke dobivaju dojam kako su njihova djeca – mi studenti – svakodnevno u direktnoj opasnosti od toga da bivaju napadnuti i ozlijeđeni, jer je netko prema svojim vlastitim „kriterijima“ i „nahođenjima“ tako u tome trenutku odlučio. Upravo iz navedenih razloga i činjenice da svakodnevno svjedočimo situacijama u kojima su žrtve naši prijatelji i poznanici – koji unatoč posljedicama koje pretrpe, ne dobivaju medijski prostor, pa se za njih niti ne zna – zahtijevamo od društva u cjelini da se osvijesti i sve sile uloži u rješavanje ovog gorućeg problema.

S poštovanjem,

Udruga studenata grada Splita

Zagreb, 27. ožujka 2012. god

Supotpisnici:

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu,
Studentski zbor Sveučilišta u Splitu,
Udruga studenata Banovine,
Udruga bosanskih studenata,
Udruga brodskih studenata,
Udruga „Studenti Cetinske krajine“,
Udruga studenata Dalmatinske zagore,
Udruga studenata Dubrovnika „Libertas“,
Studentski zbor Gacke,
Zavičajni klub Hercegovačkih studenata,
Udruga studenata Imotske krajine,
Klub kupreških studenata,
Zagrebački klub livanjskih studenata,
Udruga studenata Međimurja,
Udruga studenata grada Novske,
UŠR podravskih studenata,
Mladež Ramske zajednice Zagreb,
Klub Šibenčana i prijatelja grada Šibenika,
Klub zadarskih studenata,
Udruga zagorskih studenata
 
film izle Hd film izle Full film izle themes download film izle