Karlovački studenti napravili novo pivo

KARLOVAC – Ukusno svijetlo pivo od dvanaestpostotne sladovine teče iz pivarsko-procesnog praktikuma Veleučilišta u Karlovcu.

Nakon ulaganja u uređivanje i opremanje laboratorija studenti Prehrambenog odjela koji su se odlučili za smjer pivarstva počeli su proizvoditi vlastito pivo. Ono se neće prodavati, ali će se jednog dana naći u bogatoj ponudi studentske menze. Međutim, najvažnije je što će studenti ovdje steći potrebno praktično znanje koje će im pomoći da postanu pravi pivari.

Pravi poduzetnici
– Osnovna je svrha praktikuma da studenti usmjerenja pivarstva nauče praktični rad u pogonu, od sirovine do cjelovitog proizvoda, odnosno piva. Ovdje svladavaju i tehniku čišćenja, pranja i dezinfekcije pogona. Imaju priliku upoznati i opremu naše pivovare u malom, a stečeno znanje moći će bez problema primijeniti i u pravim, velikim tvrtkama.

Vrlo je važno da uz teoriju koju slušaju na kolegijima odrade i praktični dio. Nakon završetka školovanja, a to je i naša glavna zadaća, bit će osposobljeni da pokrenu vlastiti posao – ističe pročelnik Odjela prehrambene tehnologije Josip Čulig. U jednom se kuhanju može proizvesti oko 125 litara piva. Nije važna količina, nego kvaliteta. Pod stručnim vodstvom voditeljice praktikuma Ivane Kolić studenti usvajaju potrebne vještine.

 – Pogon je vrlo kvalitetan. Mnogo nam znači što možemo vidjeti i iskušati proces kuhanja i vrenja do konačnog stvaranja proizvoda – ističe Dean Novković koji smatra da je to velik korak u napredovanju Veleučilišta. Da pivarstvo nije samo muški posao, potvrdile su studentice.

Stižu pivarke
 – Još u srednjoj školi zainteresirala me tehnologija pivarstva. Samo da diplomiram, a onda krećem u biznis – rekla je Nikolina Želježnjak.

(Večernji list)


::zanimljivosti…
Slušaj Radio SC!
::zanimljivosti…
Kako to rade veliki
::zanimljivosti…
Priča Rabab Amidane