Obrazovaniji manje čekaju na posao

Samo pet od 24 inženjera (20 posto) nautike koji su završili fakultet i prijavili se na burzu našlo je posao unutar šest mjeseci. Nizak postotak ranog zapošljavanja (od 20 do 30 posto) imaju i politolozi, novinari, opći policijski inspektori, menadžeri u hotelijerstvu, prometni inženjeri, brodostrojari.

S druge strane, na burzi se gotovo i ne zadržavaju farmaceuti, inženjeri matematike i informatike, profesori njemačkog, inženjeri elektrotehnike, građevinarstva te, kad je riječ o muškarcima, veterinari. Statistika kaže da u tim profesijama od 70 do 88 posto mlađih osoba posao dobiva odmah. Fakultetski obrazovane osobe srednje životne dobi dulje čekaju na ugovor o radu od mlađih kolega i sporije se zapošljavaju, osim prosvjetnih radnika koji lakše od drugih prelaze s jednog radnog mjesta na drugo.

Zavod za zapošljavanje analizirao je strukturu zaposlenih tijekom 2006. prema razini obrazovanja, spolu i dobi, koja je pokazala da se isplati grijati školske klupe jer posao najbrže pronalaze mladi ljudi sa sveučilišnim obrazovanjem. Fakultetski obrazovani kadar zapošljava se četiri-pet puta brže od onih koji nemaju škole. Tek jedna od deset žena koja nema osnovnu školu dobije posao odmah, dok je kod visokih ili viših škola takvih 50 posto.

Srednja škola tek za 37 posto novoprijavljenih na burzi donosi zaposlenje unutar šest mjeseci, s tim što i tu postoje razlike u obrazovnim programima, starosti i spolu. Ono što je kod VSS-a prosjek, za radnike s trogodišnjom srednjom stručnom spremom najbolji je rezultat: opseg ranog zapošljavanja muških bravara i pekara je 57 posto, plinoinstalatera, vozača, telekomunikacijskih montera, soboslikara, alatničara, oko 50 posto, a kod žena u svijet rada najbrže ulaze konfekcionarke – 47 posto.

Niz je smjerova iz četverogodišnjih škola koje donose dugotrajnu nezaposlenost. To su laboratorijski tehničari, zubotehničari, grafički, poljoprivredni, kemijski i građevinski tehničari, administrativni tajnici, fizioterapeuti, upravni referenti, pomorski nautičari, ekonomisti, medicinske sestre, primalje…

(Večernji list)