Lašćina se prodaje za 20 milijuna eura?

Iako su neki za 2008. predviđali objavu početka prodaje fakultetskih zgrada u središtu grada, čini se da će Sveučilište tržištu prvo ponuditi jedan od studentskih domova – Lašćinu.
Zemljište u elitnoj zagrebačkoj građevinskoj zoni od 30.000 četvornih metara moglo bi stajati barem 20 milijuna eura. Zanimanje za kupnju već je pokazao Grad, no s obzirom na to da ne postoji zakonsko pravo prvokupa zemljišta u vlasništvu Sveučilišta, ono ga može pustiti u prodaju običnim javnim natječajem.
Za potez prodaje zemljišta na kojem se nalazi 11 paviljona s 485 kreveta najmirnijeg i najzelenijeg studentskog doma »Lašćina«, Sveučilište se odlučilo zbog katastrofalno loših smještajnih kapaciteta u metropoli. Budući da Zagreb ima 7300 mjesta u studentskim domovima, a interes za njima pokazuje oko 12.500 studenata, pa svake godine bez kreveta ostane 5500 studenata, Sveučilište je zaključilo kako je nužno hitno riješiti problem, tim više što se 20 godina u gradu nije sagradio ni jedan studentski dom.
Dodatan problem je što je Sveučilište dužno do 15. srpnja isprazniti 285 studentskih kreveta zbog povrata zgrade studentskoga doma »Ivan Meštrović« na Trgu hrvatskih velikana HAZU-u. Rektor Aleksa Bjeliš priznaje da ne bi želio biti u vlastitoj koži kada u srpnju ostanu bez »Ivana Meštrovića« i krenu ga nazivati roditelji 280 studenata koji ostaju bez smještaja.
Još jedan razlog za prodaju Lašćine procjena je stručnjaka po kojoj se paviljoni sa stropovima od žbuke i trstike građeni pedesetih godina prošloga stoljeća ne isplati obnavljati.
Prodajom Lašćine, Sveučilište računa dobiti novac dovoljan za gradnju novog studentskog doma s tri puta većim kapacitetom od Lašćine – 1500 mjesta. Moguća lokacija novoga doma je uz Savu odnosno u sklopu doma Stjepan Radić ili u kampusu Borongaj, koji bi uskoro, najavljuju u Rektoratu, mogao promijeniti adresu.
Naime, vidno zadovoljni razgovorom s gradonačelnikom Milanom Bandićem obavljenim u utorak, iz Rektorata najavljuju povezivanje kampusa Borongaj s Vukovarskom ulicom.
Za taj je plan potporu Sveučilištu dao Grad, koji je nakon godinu dana stanke odlučio vratiti Sveučilište u svoj proračun. Sveučilište će tako u 2008. najvjerojatnije iz gradskoga proračuna za projekte dobiti 10 milijuna kuna, a kako kažu u Rektoratu, moguće i više.

(Vjesnik)