Mladi o EU: ‘EU će nas progutati’

Ulaskom u Europsku Uniju postat ćemo radna snaga na periferiji, izgubit ćemo kulturni inentitet i prirodne resurse, a zemlju će preplaviti jeftini radnici iz istočnih zemalja. Zbog fleksibilnosti granica odljev mozgova će se povećati, trošit ćemo još više.

Prednosti ulaska u Uniju su međunarodno priznate diplome s fakulteta, olakšano putovanje preko fleksibilnijih granica, smanjenje korupcije u pravosuđu, ‘rezanje’ birokracije, procvat malih obrta i decentralizacija zemlje.

To su neki od argumenata “za i protiv EU” osmero studenata s Filozofskog fakulteta. Studija udruge B.a.B.e. pokazala je da 40 posto mlađih od 26 godina ne podržava članstvo Hrvatske u EU.

U razgovoru sa studentima na Filozofskom pokušali smo utvrditi zašto su protiv i koje stvari u Europskoj Uniji smatraju dobrima.

– Otvaranjem granica lakše ćemo do posla u drugim zemljama, ali i kod nas će doći puno stranaca. Diplome će nam biti međunarodno priznate, ali to vodi prema većem odljevu mozgova. Liberalizacija kapitala će dovesti do procvata malih obrta, ali naši poduzetnici ni ne znaju da mogu koristiti sredstva iz fondova EU.

Svaki plus očito ima i svoj minus – kaže Franjo Marinić, predsjednik Kluba studenata Filozofskog fakulteta. Njegova kolegica Leonina Lončar snažno se protivi EU jer kaže da nismo spremni na prelazak na euro.

– To je umalo uništilo Njemačku, nama se piše još gore. Strani radnici iz Bugarske i Turske će nas preplaviti; ja nisam protiv stranaca, ali jesam protiv stranaca na našu štetu.

Mislim da kao zemlja nismo spremni, to se vidi na primjeru Bolonje koju smo prvo trebali testirati pa ne bi bilo ovakvog kaosa na fakultetima – kaže Leonina, a s njom se slaže i Borko Magazin koji smatra da smo bombardirani utjecajima sa zapada te da gubimo identitet pod parolom međusobnog zbližavanja.

– Nikad “obični Štef” nije bio više sputavan. Kvartovi su nam postali tvrđave, sa svakog ugla viri nadzorna kamera, nikad se ljudi nisu više zaključavali u vlastite domove i podizali više ograde. Blagdane slavimo da bismo kupovali – kaže Borko.

Mario, student srbistike i kroatistike iz Petrinje, razmišlja potpuno drukčije. Dosad je živio u tri europske zemlje i iskustva su mu, kaže, odlična.

– Putovat će se lakše i brže, moći ćemo živjeti i raditi gdje budemo htjeli. Nakon fakulteta sigurno odlazim van, ne vidim velike opasnosti za Hrvatsku u Uniji – kaže Mario, s kojim se složio i Zoran Sekulić, dok Matea Andrić iz Petrinje kaže da ne planira otići iz Hrvatske. Ona se protivi odljevu mozgova, ali ne i članstvu u EU.

Kaže kako moramo čuvati izvore pitke vode i obalu od uništenja, a mogućnosti boljeg obrazovanja iskoristiti kako bismo poboljšali hrvatsku ekonomiju i standard.

Cijeli članak i izjave studenata možete pročitati na webu Jutarnjeg lista.

(Jutarnji list)