Reakcija Studentskog zbora na Odluku o socijalnoj skrbi Gradske skupštine Grada Zagreba

Poštovani gospodine Predsjedniče Gradske skupštine Grada Zagreba,

kao Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu imam odgovornost i dužnost  reagirati na Odluku Gradske skupštine Grada Zagreba.  Članak 37. Odluke o socijalnoj skrbi od 20. prosinca 2010. godine glasi:

„Pravo na besplatnu godišnju ili mjesečnu pokaznu kartu ZET-a ili na zajedničku besplatnu godišnju ili mjesečnu pokaznu kartu ZET-HŽ, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju učenici i studenti čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu obiteljskog domaćinstva jednaki ili manji od 2.000,00 kuna.

Korisnike prava iz stavka 1. ovog članka, na njihov zahtjev, utvrđuje gradski ured nadležan za obrazovanje, kulturu i sport, na temelju dokaza potrebnih za ostvarivanje prava (uvjerenja o prebivalištu, potvrda porezne uprave o visini dohotka i o imovnom stanju, potvrde o redovitom školovanju, potvrde o statusu redovitog studenta, odnosno apsolventa sa studentskim pravima, odnosno po potrebi i drugih dokaza).“ (Službeni glasnik Grada Zagreba)

Sveučilište u Zagrebu čini oko 70 000 studenata od čega nešto više od 30 000 dolazi iz drugih dijelova Republike Hrvatske (nema prebivalište u gradu Zagrebu) i prema ovoj Odluci je automatizmom isključeno iz sustava sufinanciranja troškova javnog prijevoza točnije pokazne godišnje ili mjesečne karte. Smatram to velikom nepravdom prema prosječnom zagrebačkom studentu (na koga se odnosi Odluka) iz više razloga.

Pravo na besplatan prijevoz u akademskoj godini 2010./’11. i to do 31. listopada 2011. imaju svi redoviti studenti koji studiraju u gradu Zagrebu. Dodijeljena prava na početku akademske godine 2010./’11. vrijede do kraja iste i vjerujem kako je to uzeto u obzir. 

Iznos od 83 kune koliko bi jedan student trebao mjesečno izdvojiti za pokaz ili 830 kuna za godišnji pokaz  je nedvosmislen udarac na studentski standard svakog od studenata zagrebačkog sveučilišta kojih se ova Odluka tiče. Studenti zagrebačkog sveučilišta samim tim što studiraju, borave i provode svoje slobodno vrijeme u gradu Zagrebu uvelike pridonose „punjenju“ proračuna grada Zagreba; to je još jedan od razloga zbog kojih ovu Odluku Gradske skupštine smatram u potpunosti neprihvatljivom.

 

Moram ovom prilikom izraziti svoje žaljenje i nezadovoljstvo vezano za prije navedenu Odluku, a koje se odnosi na to da je Odluka donijeta prije gotovo pet mjeseci (20. prosinca 2010. g.) bez da se vezano za istu kontaktirao Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao krovno predstavničko tijelo studenata grada Zagreba. Isto tako je neprihvatljiva činjenica da Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu o ovakvim vrlo osjetljivim stvarima, koje se tiču izravno zagrebačkih studenata, detalje saznaje iz dnevnog tiska i ostalih raspoloživih medija.

Siguran sam da ćete Vi i cijenjeni zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba kao grada koji ima stoljetnu sveučilišnu tradiciju i koji teži biti dijelom društva znanja imati razumijevanja te još jednom razmotriti ovu Odluku zajedno sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu i pronaći rješenje koje će biti na zadovoljstvo kako Gradske skupštine tako i studenata Grada Zagreba.

S poštovanjem,

 

Predsjednik

Studentskog zbora

Sveučilišta u Zagrebu

Danko Relić

 

Na znanje:

1. Sveučilište u Zagrebu, rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš

2. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, ministar dr. sc. Radovan Fuchs

3. Grad Zagreb, gradonačelnik g. Milan Bandić

4. Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

 
film izle Hd film izle Full film izle themes download film izle