PA, ZAR VAM NIJE DOSTA?!  
24.10.2003.

Predsjednik Predsjedništva hrvatskih studentskih zborova, Petar Bezjak sazvao je jučer pressicu pod nazivom ”Pa, zar vam nije dosta?!” na kojoj se osvrnuo na nekoliko prošlih, sadašnjih i budućih namjera vladajućih. Nabrojimo ih redom, a ukoliko smo neki apsoštrumpfno fantastični potez zaboravili, slobodno nas podsjetite da, ne daj Bože, ne potone u zaborav.

 

PROČITAJTE CIJELI ČLANAK…

Ne dajte se nasanjkati!  
20.10.2003.

Na adresu Studentskog zbora stiglo je pismo upozorenja s naznakom "HITNO!" koje su nam poslali studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta sa željom da se više nikome ne ponovi ono što su oni doživjeli na svom apsolventskom putovanju u Tursku koje je ispalo sve samo ne ugodna i draga uspomena. Prenosimo vam u cijelosti sadržaj ovog pisma:

"Studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta zajedno sa studentima dva druga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Prirodoslovno-matematičkim i Stomatološkim) sudjelovali su na apsolventskom putovanju u Tursku koje je bilo organizirano od strane Universum d.o.o.-a u terminu od 05-14.10.2003. Ponukan ogromnim nezadovoljstvom studenata koji su sudjelovali na ovoj farsi od organizacije slobodan sam Vam uputiti obavijest i upozorenje za studente, kako u budućnosti ne bi nasjeli na priče Universuma."

A gdje je novac?  
17.10.2003.

Vrijeme ručka odavno je prošlo, prošao je štoviše čitav dan, pa drugi, a odmiče i treći, no odgovora iz Banskih dvora ni na kapaljku, potom je bila sjednica Vlade nakon koje se resorni ministar novinarima obratio sa vec dobro nam znanom retorikom: ”Studentima se mora vratiti novac” prenosi visoko tiražni dnevni tisak, a nacionalna dalekovidnica također.

Ministar drži da je vecina fakulteta postupila "neetično", utvrdivši maksimalne iznose školarina usprkos jasno izraženom neslaganju studentskih predstavnika. Zato je pak Ministarstvo, nakon protesta studenata i roditelja, a na temelju prethodnih konzultacija u Vladi, odlucilo izmijeniti Odluku iz lipnja i odrediti fiksne iznose školarina da bi studente i njihove roditelje koji, i kao porezni obveznici participiraju u financiranju visokih učilišta, zaštitilo od prevelikih školarina javlja HINA, a prenosi INDEX.

Baltazar nam je također obećao i da će povrat biti izvršen do kraja studenoga, bilo od strane fakulteta, bilo iz kase Ministarstva. Kako, nažalost, zbog dosadašnjeg ponašanja prema resoru, učestalog mijenjanja mišljenja i iskaza te sveukupnog dojma, ne uživa povjerenje studenata – o tom, po tom…

Budući je isti izbačen iz flegmatičnog takta, a po životnoj vokaciji je revni legalist poručio je da ukoliko se pokaže njegova odluka nezakonitom, spreman je snosti konsekvence za što zdušno navija prethodni čelnik ministarstva skrbnika studenata – Hrvoje Kraljević koji smatra da je u svezi i glede školarina napravljen čitav niz propusta i kršenja zakona što u konačnici zahtijeva ostavku ili smjenu ministra znanosti Gvozdena Flege.

Kako će ta priča završiti, nitko još ne zna: dekani nemaju namjeru vratiti studentima novac, Flego se izvlači na to da Račan nikada nije rekao da će namiriti razliku fakultetima iz državnog proračuna, sam je Ivica naprosto ostao bez riječi, a studenti i njihovi predstavnici ostaju pri zahtjevu refundiranja preplaćenih školarina čak i po cijenu masovnog negodovanja ogorčenih studenata!

Nastavak slijedi…

Premijeru, sluša li vas itko?  
15.10.2003.

Sa sinoćnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i 1. u ovoj akademskoj godini, stižu vijesti da su studenti i dalje zadnja rupa na svirali ovog društva.

Naime, dekani (gotovi svi, izuzev dekana Fakulteta prometnih znanosti) odlučili su da neće ispoštovati Izmjene i dopune odluke o visini školarine te odbijaju izvršiti i Uputu ministra znanosti i tehnologije o povratu razlike sredstava školarine za ak. godinu 2003/2004.
Unatoc studentskim nastojanjima, njihovi glasovi ostali su usamljeni u premocnoj glasačkoj mašineriji koja tvrdi i voli ponavljati: ”Studenti su glavni subjekt, razlog postojanja i nedjeljiv dio Sveučilišta”. E pa baš se vidi kako jesu!

Studentski zbor je stoga, po završetku sjednice Senata, promptno uputio molbu za prijem predsjedniku Vlade RH tražeći da se hitno sastanu, o čemu je pak Petar Bezjak govorio sinoć na početku METE. Premijer je podsjetimo, u središnjem dnevniku HRT-a 11. rujna, nakon sjednice Vlade zajedno s flegmatičnim nam ministrom Željeznim Felixom, priopćio svekolikoj hrvatskoj naciji da se ”Studentske školarine neće povećavati, a studentima koji su platili školarinu vratit će se razlika”. Više o tome pročitajte u ovom tekstu iz arhive Večernjeg lista.

Vijesti iz ureda premijera još uvijek očekujemo, jerbo nam molbu razmatraju savjetnici i ini ministri bez portfelja pa i još dok Račan dođe do Markovog trga… Sve u svemu, do ručka ćemo znati više.

Veliki party dobrodošlice  
09.10.2003.
Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poklanja vam VELIKI PARTY DOBRODOŠLICE koji će se održati u clubu THE BEST, U PETAK 10. LISTOPADA 2003. S POČETKOM U 22 SATA. Očekuju vas promotivne cijene pića, go-go performance i nagradne igre! Ulaz je slobodan do 24 sata, a ludi provod zagarantiran!
Dobrovoljno darivanje krvi 10. listopada 2003.  
07.10.2003.
Studentski zbor u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati u petak 10. listopada 2003. godine od 12.00 do 17.00 sati u prostorijama Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Savska cesta 25.
Pozivamo studente da se odazovu akciji u što većem broju i na ovaj način pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Za sve darovatelje osiguran je besplatni obrok i piće, a sama akcija bit će medijski popraćena.
Zaziv Duha Svetoga  
07.10.2003.
Jučer je u Zagrebačkoj prvostolnici, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, održano Euharistijsko slavlje Zaziv Duha Svetoga (Veni Sancte Spiritus) koje je predvodio msgr. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.
Slavlju su prisustvovali predstavnici Sveučilišta, prorektori Jerolimov i Hunjak predvođeni rektoricom Helenom Jasnom Mencer kao i clanovi predsjedništva Studentskog zbora. Zamijećen je i bivši rektor prof. Branko Jeren, dekani i predstavnici gradskih vlasti.
No, jedan veliki minus iz zalaganja zaradio je Srećko koji nas nije počastio svojom nazočnošću.
Studentski zbor izborio nepovećanje školarina  
11.09.2003.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 11. rujna odlučeno je da se školarine za predstojeću akademsku godinu neće povećati. Naime, nakon prvotne odluke ministra Flege o povećanju školarina od 60% Vijeće za financijsku potporu MZT prekjučer je preporučilo povećanje školarina od 20% jer to opravdava porast troškova poslovanja visokih učilišta. Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, Petar Bezjak izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka u ministarstvu da su, osim mladeži HSS-a, svi prisutni unisono odbili mogučnost povećanja školarina u bilo kojemu iznosu. Račan i Flego došli su do zaključka da iznos koji bi se prikupio povećanjem školarina nije velik i da predstavlja teret koji državni proračun može podnijeti. Fakultetima će se nadoknaditi gubitci zbog nepovećanja školarina, a Račan procjenjuje da će za to trebati izdvojiti dvadesetak milijuna kuna. Nakon ove odluke sa studentima koji plaćaju studij ce biti potpisani novi ugovori, a onima koji su školarinu već uplatili razlika će biti vraćena.

Deklaracija o Hrvatskim studijima
 
06.06.2003.

U petak, 06.06.2003. održana je 6. izvanredna sjednica Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu sa jednom točkom dnevnog reda: rješavanje problema Hrvatskih studija.Na skupštini je zaključeno kako će se Studentski zbor, svjestan problema na Hrvatskim studijima, solidarizirati sa kolegama te u ponedjeljak 09.06.2003. na sjednici Senata tražiti reviziju odluke o nultim kvotama za studije novinarstva, povijesti i psihologije. Usvojena je Deklaracija o Hrvatskim studijima koju u cijelosti možete pogledati ovdje.

Pozdrav Papi  
05.06.2003.

Po dolasku u Dubrovnik, svetom ocu Papi Ivanu Pavlu II. dobrodošlicu su zaželili i hrvatski studenti. U ime svih hrvatskih studenata pročitane su riječi dobrodošlice koje je uputio Petar Bezjak, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora. Cijelo obraćanje možete pročitati ovdje.

Neutralna novinarka nepristranog radija 101 bi po Bezjaku "o k l a g i j o m"  
31.05.2003.

Budući da su iskušana već sva sredstva da se (s)makne nepoželjni predsjednik Studentskog zbora, koji već puna četiri mjeseca na tom visokom položaju odolijeva brojnim napadačima, zavidnicima, razočaranim propalim pretendentima, predstavnicima vlasti i njihovim glasnogovornicima, kao i inim osobama dobre volje, doskočilo se ovoj zamršenoj situaciji na originalan balkanski način: TREBA GA OKLAGIJOM!

Studentski pravni centar  
10.04.2003.

Studentski pravni centar radi ponedjeljkom i petkom od 14-16 h, a studenti se mogu obratiti osobno ili telefonski (01/4593 667) u tom vremenu kao i na e-mail: spc@szzg.hr