A gdje je novac?

Vrijeme ručka odavno je prošlo, prošao je štoviše čitav dan, pa drugi, a odmiče i treći, no odgovora iz Banskih dvora ni na kapaljku, potom je bila sjednica Vlade nakon koje se resorni ministar novinarima obratio sa vec dobro nam znanom retorikom: ”Studentima se mora vratiti novac” prenosi visoko tiražni dnevni tisak, a nacionalna dalekovidnica također.

Ministar drži da je vecina fakulteta postupila "neetično", utvrdivši maksimalne iznose školarina usprkos jasno izraženom neslaganju studentskih predstavnika. Zato je pak Ministarstvo, nakon protesta studenata i roditelja, a na temelju prethodnih konzultacija u Vladi, odlucilo izmijeniti Odluku iz lipnja i odrediti fiksne iznose školarina da bi studente i njihove roditelje koji, i kao porezni obveznici participiraju u financiranju visokih učilišta, zaštitilo od prevelikih školarina javlja HINA, a prenosi INDEX.

Baltazar nam je također obećao i da će povrat biti izvršen do kraja studenoga, bilo od strane fakulteta, bilo iz kase Ministarstva. Kako, nažalost, zbog dosadašnjeg ponašanja prema resoru, učestalog mijenjanja mišljenja i iskaza te sveukupnog dojma, ne uživa povjerenje studenata – o tom, po tom…

Budući je isti izbačen iz flegmatičnog takta, a po životnoj vokaciji je revni legalist poručio je da ukoliko se pokaže njegova odluka nezakonitom, spreman je snosti konsekvence za što zdušno navija prethodni čelnik ministarstva skrbnika studenata – Hrvoje Kraljević koji smatra da je u svezi i glede školarina napravljen čitav niz propusta i kršenja zakona što u konačnici zahtijeva ostavku ili smjenu ministra znanosti Gvozdena Flege.

Kako će ta priča završiti, nitko još ne zna: dekani nemaju namjeru vratiti studentima novac, Flego se izvlači na to da Račan nikada nije rekao da će namiriti razliku fakultetima iz državnog proračuna, sam je Ivica naprosto ostao bez riječi, a studenti i njihovi predstavnici ostaju pri zahtjevu refundiranja preplaćenih školarina čak i po cijenu masovnog negodovanja ogorčenih studenata!

Nastavak slijedi…

(17. listopada 2003.)

VIŠE O ISTOJ TEMI:
"Pa zar vam nije dosta?" (24. listopada 2003.)
"Premijeru, sluša li Vas itko?"
(15. listopada 2003.)
"Studentski zbor izborio nepovećanje školarina." (11. rujna 2003.)