Studiranje neće biti besplatno?

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na prošloj sjednici u utorak 13. srpnja 2010. g. preporučio svojim sastavnicama da se u ugovore koje bi studenti prve godine potpisivali s fakultetima uvrsti odredba po kojoj bi studenti sami plaćali studij ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne osigura sredstva za to.

Podsjetimo da je 24. ožujka 2010., Vlada RH donijela odluku o subvenciji troškova za prvu godinu redovitih studija na svim hrvatskim sveučilištima u akademskoj godini 2010./2011.

Studentski zahtjevi dobili su potporu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao i Sveučilišta koji su obećali studiranje bez participacije svim redovitim studentima koji prvi put upišu prvu godinu studija u akademskoj godini 2010./2011.

Ogorčeni smo navedenom preporukom Senata koja stavlja izuzetan i iznenadan financijski teret na studente koji tek trebaju upisati fakultete te ne samo da potpuno, već na početku njihova studiranja, urušava povjerenje u obrazovni sustav, državne institucije već i u samo društvo u cjelini.

Takva preporuka nameće izokrenuti sustav vrijednosti prema kojem je sasvim normalno da i same akademske elite drže fige u džepu dok studenti koje bi oni trebali poučavati i odgajati primjerom zato ispaštaju.

Stoga postavljamo pitanje hoće li i profesori morati vratiti novac za sva predavanja, konzultacije i druge obveze koje nisu održali i/ili koje su umjesto njih održali asistenti tj. hoće li i oni biti dužni vratiti novac državi tj. roditeljima studenata koji plaćaju studij i koji pune državni proračun.

 U Zagrebu 15. srpnja 2010. g. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

 
film izle Hd film izle Full film izle themes download film izle