PA, ZAR VAM NIJE DOSTA?!
Predsjednik Predsjedništva hrvatskih studentskih zborova Petar Bezjak sazvao je jučer pressicu pod nazivom ”Pa, zar vam nije dosta?!” na kojoj se osvrnuo na nekoliko prošlih, sadašnjih i budućih namjera vladajućih. Nabrojimo ih redom, a ukoliko smo neki apsoštrumpfno fantastični potez zaboravili, slobodno nas podsjetite da, ne daj Bože, ne potone u zaborav.
———————————————————————————-
Projekt ”S faksa na posao”
Od svih mjera za poticanje zapošljavanja taj program je najviše podbacio iako je pompozno najavljivana njegova provedba. Onih sretnijih, nositelja vaučera, bilo je točno 2947, odnosno toliki se broj mladih osoba (ne starijih od 27godina) zaposlilo u nekih godinu i pol u Lijepoj našoj.
Za svaku pohvalu, nema što!

Testiranje studenata u studentskim domovima na droge
(u sklopu Nacionalnog programa suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2003. Vladinog ureda za suzbijanje zlouporaba droga)
Prijedlog testiranja studenata u studomima doživio je fijasko prije negoli je zaživio, što zbog zalaganja studenata, što zbog negodovanja struke, a najviše zbog zadiranja u osnovna ljudska prava.
I studenti su ljudi, zar ne?

Program sanacije Studentskog centra
Po hitnom postupku, a na prijedlog Vlade, Hrvatski je Sabor donio Zakon o sanaciji krajem 2001. godine bez ikakvog roka sanacije. Potom je imenovano Sanacijsko vijeće s 0 (nula) predstavnika studenata. I to traje i danas, a kako ustanova kojoj je primarna skrb za studente, funkcionira bez studenata koji bi se ako već ne sudjeluju u odlučivanju, makar trebali konzultirati, prosudite sami konzumirajući neki novi artikl iz obogaćenog asortimana studentskih menzi – od srpskih, slovenskih ili poljskih sokova do mađarskih kolača.
Kupujmo hrvatsko!

Proračun Hrvatskog studentskog zbora
Pogađate? Nije izvršen, nije niti razmatran. Ništa čudno u svemu tome, uzme li se u obzir da je ministar od početka svog mandata isključivo razgovarao sa njemu bliskim studentima i opcijama. Razgovarao, planirao, realizirao i namirio. Protuzakonito, razumije se! A za programe Studentskog zbora, neovisno jesu li sportskog, međunarodnog, znanstvenog, stručnog, kulturnog ili još i tradicionalnog karaktera Baltazar nije našao shodno odriješiti kesu. Možda ga treba samo podsjetiti da bi time ispunjavao i izvršavao pozitivne zakonske propise, a hrvatski bi studenti mogli malo kaskati za svim nam europskim susjedima ostavljajući još samo Albaniju na kraju repa. Umjesto toga, Baltazar je smislio da pored postojećeg studentskog predstavničkog tijela i unatoč Zakonu, lovu dijeli izravno ministar, po vlastitom nahođenju.
Ma, bravo majstore!

Školarine
Resorni nam ministar donio odluku o povećanju školarina za 60%. pa rekao da je pogriješio, da nije smio. Oko pitanja školarina je već toliko toga rečeno, učinjeno, poništeno. Najviše opet ispaštaju studenti – koji za nemale novce poput piceka u tovu pokušavaju odslušati neko predavanje kako bi iskamčili tako potreban potpis, i njihovi roditelji – koji najčešće plaćaju te školarine. Iako su i Račan i Flego pred kamerama obećali da će lova biti vraćena, studentima zasad ostaje samo pjevušiti: Drugovima više ja ne vjerujem…

Pročitajte više o istoj temi: A gdje je novac? (17.10.2003.), Premijeru, sluša li Vas itko? (15.10.2003.) i Studentski zbor izborio nepovećanje školarina (11.9.2003.).

Rebalans državnog proračuna

Ministar nam se opet pokazao krajnje darežljivim jer na sjednici vlade nije pustio ni glasa kako bi obranio resor. Naprotiv, velikodušno se odrekao 117 milijuna kuna, čime se uspio dodvoriti jednima, a opako zamjeriti drugima.
Flego, crni Flego, što će s tobom biti?!

Na koncu je Petar Bezjak zaključio da je u vladajućih posve očito potpuno odsustvo strategije gospodarskog razvitka zemlje te da se, u skladu s tim, uopće ne zna kakvu ulogu visoko obrazovanje i mladi stručnjaci imaju u tome. Nakon što je na konferenciji za medije govorio o svim promašajima, štetnim odlukama i katastrofalnim posljedicama po visokoškolski sustav, čemu smo svi mi posljednjih godina svjedočili, zaključio je da je gašenje Veleučilišta u Splitu točka na i smišljene devastacije i posljednjih reliquia reliquiarum sustava visoke naobrazbe.

Pressica je završena duljim osvrtom na situaciju Veleučilišta u Splitu, budući da je namjera Vlade o pripajanju Veleučilišta Sveučilištu u Splitu totalno suprotna: Zakonu, Bolonjskom procesu, nacionalnim interesima, a svakako i volji više od 10.000 studenata koji tamo studiraju.

natrag na vijesti