PISMO S PBF-A
Zagreb, 20.10.2003.

Poštovani,

Studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta zajedno sa studentima dva druga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Prirodoslovno-matematičkim i Stomatološkim) sudjelovali su na apsolventskom putovanju u Tursku koje je bilo organizirano od strane Universum d.o.o.-a u terminu od 05-14.10.2003. Ponukan ogromnim nezadovoljstvom studenata koji su sudjelovali na ovoj farsi od organizacije slobodan sam Vam uputiti obavijest i upozorenje za studente, kako u budućnosti ne bi nasjeli na priče Universuma.

Napisati ukratko čemu smo sve bili izloženi na ovom putovanju, vjerujte mi nije nimalo lako, i zato Vas molim za strpljenje pri čitanju ovog teksta.

Potpisi svih sudionika koji se smatraju prevarenima i financijski oštećenim od strane Putničke agencije "Universum"
(KLIKOM NA MALU SLIKU OTVORIT ĆE SE VEĆA U NOVOM PROZORU)

Dana 11.02.2003.g smo uplatili akontaciju u iznosu od 200,00 kn za putovanje u Tursku u trajanju od 10 dana, čija je ukupna cijena iznosila 3090,00 kn. Aranžman je uključivao povratnu avionsku kartu Zagreb-Istanbul-Zagreb, sve autobusne prijevoze, 8 noćenja na bazi polupansiona u hotelu 3*** visoke turističke kategorije u dvokrevetnim sobama, razgledavanje prema programu, te troškove vođenja i organizacije putovanja. Dodatno smo morali platiti zračne pristojbe u iznosu od 350,00 kn. Krajem 2.mj. 2003. dobili smo na kućnu adresu ugovore koji su osim već navedenih podataka sadržavale i način otplate koji smo odbrali, mjesečno ili u dvije rate od kojih je prva rata morala biti uplaćena do 1.07.2003., a druga do 1.09.2003. Polovica iznosa je morala biti uplaćena do 1.07.2003 kako bi agencija Universum rezervirala avionske karte i smještaj u hotelu u dogovorenom terminu, tj. Od 5.10.2003 do 14.10.2003.

U 9.mj je na inzistiranje studenata organiziran sastanak s agencijom kako bi dobili detaljne informacije o putovanju, pošto su neki od nas primili pomalo uznemirujuće telefonske pozive iz agencije s pitanjima: Da li vi putujete u Tursku; Kada ste uplatili rate?; Koji su brojevi uplatnica? i slično. G. Ivica (kojemu neznamo prezime, ali je bio glavni organizator ispred Universuma) nam je na tom kratkom sastanku dao nekoliko općenitih podataka, pokazao slike soba i hotela Accuro u kojem smo trebali biti smješteni, te nam je obećao da ćemo najkasnije 15 dana prije polaska dobiti sve detaljne informacije (tečaj turske lire, prognozu vremena, savjete, upute…).

Prema pravilniku same agencije koji se nalazi na njihovoj Internet stranici www.universum.hr/uvjeti.asp svi putni dokumenti, koji uključuju original voucher, program putovanja i zrakoplovnu kartu, su trebali biti poslani najkasnije 7 dana prije polaska na put.

Pošto nitko od nas nije dobio nikakvu obavijest od agencije Universum, u četvrtak 2.10.2003.g. neki su studenti nazvali agenciju u potrazi za informacijama.
Tek smo tog dana u popodnevnim satima saznali da je agencija proizvoljno, bez konzultacije sa studentima ili barem predstavnicima studenata svakog od fakulteta, odabrala grupu od 35 studenata kojima je rezervirala karte u aviokompaniji Adria airways, 4.10.2003. u 23.40.h sa aerodroma Brnik kod Ljubljane umjesto, kako je određeno ugovorom, 5.10.2003. u 17.00 h sa aerodroma Pleso kod Zagreba.
Universum je, prema svom pravilniku, dužan neodložno obavijestiti putnike o svakoj promjeni programa, a jedna je studentica za promjenu saznala samo 3 sata prije polaska autobusa za Ljubljanu, zbog čega nije otputovala na svoje apsolventsko putovanje! Među nasumično odabranim studentima koji su morali krenuti dan ranije ili uopće ne ići na putovanje našla se jedna studentica s PMF-a, 4 studenta s PBF-a i ostalo studenti Stomatologije. Promjena dana putovanja je mnogima uzrokovala probleme, ali smo prešli preko toga nadajući se da će nadalje sve biti prema planu putovanja. Neugodno smo se iznenadili kada smo, došavši u Istanbul u 4h ujutro, shvatili da nismo smješteni u hotelu koji nam je obećan, te da za tu noć u hotelu nema mjesta za nas. Prema pravilniku agencije Universum, agencija će putnike smjestiti u drugi objekat jednake ili više kategorije od rezerviranog i to na vlastiti trošak, ukoliko okolnosti na samom odredištu onemogućuju smještaj putnika u rezerviranom objektu. Usprkos tomu, noć smo proveli u predvorju hotela Kaya očekujući g.Ivicu koji nas je trebao dočekati u Istanbulu. U ranim popodnevnim satima smo saznali da se on uopće neće pojaviti jer mu je istekla putovnica(?!). Tek smo nakon 14h dobili ključeve od soba koje nisu niti približno onome što nam je obećano u Zagrebu. Kasnije smo saznali, od vlasnika turske agencije Zenith tours koji je bio zadužen za rezervaciju hotela, da se već prethodnog dana, prije našeg polaska za Ljubljanu znalo da u hotelu Kaya nema mjesta za tu noć, te da nam agencija Universum nije rezervirala sobe za zadnju noć 14.10. na 15.10. prije leta za Ljubljanu sa Istanbulskog aerodroma u 5.50h ujutro, kao što nam je obećano (napomena: noć 13.10. na 14.10 smo proveli u autobusu vozeći se iz mjesta Kusadasi prema Istanbulu).

Nažalost iznenađenjima nema kraja. Nakon obilaska Istanbula, stručnog vodiča iz našeg autobusa je zamijenio vodič koji se uopće nije pripremio, tako da od njega nismo čuli niti riječ o Dardanelima, Troji, Efesu, Artemidinom hramu, kući Djevice Marije, čudu prirode Pamukale, gradu Bodrumu ili barem općenite stvari o Turskoj (vodič nije znao da prolazimo kraj otoka Lesbos, nego je jedna naša studentica iz knjige pročitala i ukratko upoznala autobus sa tim).
Tijekom povratka u Istanbul nije niti bio s nama u autobusu.

Neodgovoran način vožnje našeg vozača je također bio stresan. Brzina vožnje je često dostizala 140 km/h bez obzira na ograničenje od 88 km/h koje vrijedi za autobuse zbog čega smo jednom u zavoju skoro izletili s ceste; niti nagla kočenja nisu bila rijetkost; vozač se nekoliko puta zabrinjavajuće blizu približio vozilu prije preticanja; na autoputu su se vozač i vodič Universuma Danijel Ladović dva puta zamijenili za mjesta tijekom vožnje, pri brzini većoj od 120 km/h!, te unatoč apelima studenata nisu prestali sa neodgovornom vožnjom sve dok jedna studentica nije došla PLAČUĆI do vodiča, udarila ga rukom i zaderala se da prestane! Na to joj je Danijel posprdno odgovorio: “Što se dereš i brineš, imam kategoriju za autobus”!

Navedimo još uz sve ovo, iznimno visoke cijene fakultativnih izleta (lokalne agencije za puno manje novca nude puno više, za što se većina studenata na kraju i odlučila), neodgovornost i nesposobnost vodiča (prvi vodič ima 21 godinu i nikad prije nije bio u Turskoj) te totalno odstupanje od ugovorenog plana i programa.

U prilogu Vam šaljem potpise svih sudionika koji iskazuju svoje nezadovoljstvo organizacijom apsolventskog putovanja od strane Universuma, te koji smatraju da su prevareni i financijski oštećeni!

Ovaj dopis upućujem novinama, studentskom zboru, te ostalim osobama/društvima, za koje smatram da mogu adekvatno upozoriti studente.


S poštovanjem,

Predsjednik Podružnice studentskog zbora Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Siniša Antunović

natrag na vijesti